Szkolenie HACCP dla rolników prowadzących handel detaliczny, opracowanie księgi HACCP.
Od dnia 1 stycznia 2019r. weszły w życie nowe regulacje prawne związane ze sprzedażą produktów żywnościowych przez rolników. Są to:
Ustawa z dnia 9 listopada 2018r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji;
Ustawa z dnia 4 października 2018r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
Ustawa z dnia 9 listopada 2018r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji wprowadza zmiany w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a mianowicie:
przyjęto nową definicję rolniczego handlu detalicznego , jako: – handel detaliczny w rozumieniu art. 3 ust. 7 rozporządzenia nr 178/2002, polegający na produkcji żywności pochodzącej z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym i zbywaniu takiej żywności: a. konsumentowi finalnemu, o którym mowa w art. 3 ust. Nr 178/2002, lub b. do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego
dodano zapis: ” Zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego odbywa się, jeżeli zakłady te są zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji tej żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego, lub na obszarze powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.”